Ψυχολογία & Ψυχοθεραπεία

Η Ψυχολογία είναι η επιστημονική μελέτη του ανθρώπινου νου, των νοητικών διεργασιών και της συμπεριφοράς. Η Ψυχοθεραπεία και η Συμβουλευτική ψυχολογία αποτελούν κλάδους της, οι οποίοι βασίζονται στην χρήση του λόγου για την θεραπεία και την ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου.

Ο ψυχολόγος μας παρέχει την δυνατότητα να μιλήσουμε για οτιδήποτε μας απασχολεί σε ένα απόλυτα εχέμυθο, εμπιστευτικό και αξιόπιστο περιβάλλον. Παρέχει δηλαδή έναν ασφαλή χώρο όπου διερευνώνται δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις, ενώ συγχρόνως δέχεται τον συνάνθρωπό του για αυτό που είναι, τον υποστηρίζει, και σέβεται τις απόψεις του. Στόχος του ψυχολόγου είναι να σταθεί αρωγός ώστε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε ζήτημα προκαλεί ψυχικό πόνο ή δυσχεραίνει τη ζωή μας, αλλά και να συμβάλει προκειμένου να αποκτήσουμε μία καινούρια οπτική των θεμάτων που μας απασχολούν.

Με απλά λόγια, να βοηθήσει όσους διέρχονται περιόδους συναισθηματικής ή ψυχολογικής δυσφορίας και σύγχυσης, κάτι που παρεμποδίζει την ικανότητά τους να οργανώσουν τη ζωή τους πιο αποτελεσματικά. Ο ψυχολόγος καταπιάνεται κυρίως με την παρατήρηση, την επεξεργασία και την αλλαγή της αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει και την επεξεργασία δύσκολων ή επώδυνων σκέψεων και συναισθημάτων, τα οποία ερχόμενα στην επιφάνεια αρχικά μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα.

Με τη βοήθεια και την υποστήριξη του ψυχολόγου σταδιακά επέρχεται η αλλαγή, η οποία είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι ένα ξαφνικό γεγονός. Τα θεραπευτικά συστατικά σε αυτή την προσπάθεια είναι:
α) η θεραπευτική σχέση-συμμαχία με τον ψυχολόγο
β) η εξερεύνηση των συναισθημάτων
γ) η επεξεργασία των γνωστικών κατασκευών (σκέψεων) και η αναδόμησή τους αν κριθεί απαραίτητο
δ) οι ευκαιρίες για εκμάθηση νέων και πιο λειτουργικών συμπεριφορών.

 Το πρώτο ραντεβού είναι μια πρώτη επαφή και έχει εισαγωγικό χαρακτήρα. Είναι όμως και το πρώτο βήμα απεγκλωβισμού από τα αδιέξοδά μας, τα οποία έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας. Για πολλούς αποτελεί μια δύσκολη απόφαση και είναι λογικό η πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο να μας προξενεί άγχος. Εντέλει όμως, είναι πολύ εύκολο να μιλήσουμε για ό,τι μας απασχολεί με την στήριξη κάποιου που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και θέλει πραγματικά να μας βοηθήσει. Όσον αφορά τις τακτικές συνεδρίες-συναντήσεις, κατά τη διάρκεια τους είναι καλό να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ελεύθερα και με ειλικρίνεια.

Για να είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία, χρειάζεται ένα κλίμα ασφάλειας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και απόλυτης εχεμύθειας. Ο ψυχολόγος θα επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου σε εμάς και θα μας ακούσει χωρίς προκαταλήψεις ή επικριτική διάθεση. Συζητώντας μαζί μας, μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των διαδικασιών σκέψης μας. Συγκεκριμένα, αναλύοντας παρελθούσες και τωρινές καταστάσεις-εμπειρίες με έναν άρτια εκπαιδευμένο ψυχολόγο, ανακαλύπτουμε πώς επηρεάζουν την συμπεριφορά και τη σκέψη μας, αποκτούμε περισσότερες οπτικές γωνίες, βρίσκουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων μας και εντέλει κατανοούμε και αποδεχόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό.Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται μια σειρά από συνεδρίες και μια τακτική δέσμευση προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή χρήση της ψυχοθεραπείας.

Και αυτό γιατί με τις τακτικές συνεδρίες χτίζεται μια υγιής θεραπευτική σχέση, μεγαλώνουν οι πιθανότητες επιτυχίας των γνωστικών τεχνικών και των συμπεριφορικών πειραμάτων ενώ αυξάνονται και οι ικανότητες παρατήρησης του Εγώ. Συγχρόνως, ευνοείται η χαλάρωση και η εγκατάλειψη των αμυνών-μηχανισμών αυτολογοκρισίας μας, επιτρέποντάς μας να μιλήσουμε πιο ελεύθερα και με ειλικρίνεια. Όσον αφορά τα πρακτικά ζητήματα, οι προσυμφωνημένες δεσμεύσεις (διάρκεια και συχνότητα συνεδριών, ώρα προσέλευσης, αμοιβή) οργανώνουν και αποτρέπουν την αταξία, διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και την αναγκαία απόσταση που χρειάζεται ο ψυχολόγος για την αντικειμενικότητά του. Αναμφίβολα, αποτελεί μεγάλη ανακούφιση να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας με κάποιον που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και είναι σε θέση να μας βοηθήσει να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.